Електрическите кани грабват погледа ни с красивия си дизайн, а готовността им винаги да ни предложат бързо и лесно приготвяне на чай, кафе или бульон ни карат да се чудим коя точно да изберем. Предлагаме ви да помислите за следните неща:

* Капацитет на каната – на пазара се предлагат модели с вместимост между 1,5 и 2 литра. Съобразете се с вашите нужди.

* Мощността варира между 2,2kW и 3 kW. Колкото е по-висока тази стойност, толкова по-бързо ще получите вряла вода за чая или кафето си.

* Размер и тегло – електрическата кана е нещо, което се използва всеки ден и ако е много тежка и недобре балансирана, може да бъде неудобна за ползване. Естествено, металните електрически кани са по-тежки от тези с пластмасов корпус.

* Важно удобство, за което да следите е възможността да доливате течност през улея, без да повдигате капака.

* Ергономичното захващане също е от значение и позволява на ръката ви да бъде настрана от парата. Гумираната зона на дръжката улеснява хващането.

* Повечето съвременни кани имат добре изолирано тяло и стените са хладни на допир, дори когато водата вътре ври.

* Естествено, безжичните модели са по-лесни за използване, а самият кабел се прибира обикновено в дъното на уреда.

* Внедрената система за безопасност автоматично изключва електрическата кана, ако в нея няма достатъчно вода, а повярвайте ми това е голям плюс за разсеяни или вечно бързащи за някъде хора. В тази връзка повечето модели имат индикатор за нивото на водата.

* Някои модели разполагат с филтър за вода и за котлен камък. За да не се задържа варовик по реотаните, купете си модел със закрити такива.

Ето ви една идея за какво още може да ползвате електрическата кана за вода, ако вече не ви е хрумнало естествено. В нея можете чудесно и лесно да преварявате вода за вашето бебче. Оставяте я да кипне и отваряте капака, докато прецените, че е достатъчно. След това затваряте капака и каната се изключва. Много удобно е по време на пътуване.

Не стана ли време за кафе?