Изборът на бинокъл често е затруднен от загадъчния жаргон, който описва характеристиките му. Всичко може да стане много по-лесно след като разберете

основните характеристики и как те влияят върху качеството на образа, който получавате.

Да започнем с основното. Има два вида бинокли:

 1. Roof призмения бинокъл е оформен като буквата Н – окулярът и
 2. Porro призменият има традиционна M форма.

Другото нещо, което ще ви направи впечатление са две цифри, написани на кутията и на корпуса на самия уред. Например 7х35. Какво означава това?

Първата цифра е увеличението, което дава бинокълът. Приближение 7 означава, че наблюдаваният обект ще се появи 7 пъти по-близо, отколкото в реалността. По-голямото число означава по-добра гледка, но уловката тук е, че уреди с увеличение над 10 отразяват също така и треперенето на ръцете ви, а това малко размазва образа и е по-трудно за гледане. Бинокъл с 8-кратно увеличение по-лесно се държи стабилно, отколкото някой по-мощен.
Колко увеличение ви трябва, зависи от това, за което ще ползвате бинокъла. Ако искате да гледате спорт например, тогава по-широкото зрително поле е по-полезно, отколкото силното увеличение. Ако гледате футбол, следенето на играта по цялото поле е много по-смислено, отколкото близкия план на лицата на футболистите.


По-широко зрително поле зависи от второто число, изписано на корпуса, а именно диаметърът в мм на лещите на обектива, (за нашия пример – 35 мм леща), през който светлината влиза в бинокъла. Колкото повече светлина, толкова по-ярък ще бъде образът. Но също така, това означава по-голям и по-тежък бинокъл. Като цяло, уреди с диаметър на обектива по-голям от 30 мм се класифицират като стандартен размер бинокъл, а по-малко от 30 мм – компактни бинокли.

 

Накратко:

● Компактните бинокли ( 8 x 25 или 10 x 25) са отлични за планинарство.

● Биноклите среден размер (7 x 35 или 10 x 32) имат отлично съотношение тегло/приемане на светлина и са подходящи за наблюдение на движещи се обекти.

● Големите бинокли ( 8 x 42, 10 x 50) със своята по-голяма широчина на изгледа и по-голяма яркост са най-добрият избор за любителите на лова.

Разгледайте предложенията на Promo-stoki – ще откриете по нещо за всекиго.